ΑΡΘΡΑ
 

10.1.09 Μικρές αλλαγές για να παραμείνετε δραστήριοι ολόκληρη τη Νέα Χρόνια.
Του Αντώνη Αλεξόπουλου*.
Ο ερχομός του Νέου Χρόνου συμβολίζει, για τους περισσότερους από εμάς, την ευκαιρία να ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή με καλύτερες βάσεις. Διακατεχόμαστε από αποφασιστικότητα να γίνουμε πιο παραγωγικοί, πιο υγιείς, με καλύτερη φυσική κατάσταση και προετοιμαζόμαστε να κατακτήσουμε πιο ψηλούς

στόχους, αφού έχουμε ήδη μάθει και αναλύσει τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενθουσιασμός και η διψά για βελτίωση ειδικά όταν μιλάμε για άσκηση και σωστή διατροφή, ξεθωριάζει όταν συνειδητοποιήσουμε πως η πορεία αυτή απαιτεί χρόνο και υπομονή και όταν αναληφθούμε πως τα αποτελέσματα δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η κατάσταση γίνετε χειρότερη όταν οι καθημερινές υποχρεώσεις μας έχουν πλακώσει, πράγμα που σημαίνει πως για να γυμναστουμε πρέπει να θυσιάσουμε ένα μέρος από τον ελεύθερο μας χρόνο.

Ο τρόπος για να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους και τις αποφάσεις μας με σκοπό να δούμε αποτελέσματα είναι να κάνουμε ΑΛΛΑΓΕΣ.

Αλλάξτε τη στάση σας (ως προς την άσκηση και τη διατροφή)
Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν έχετε λάθος στάση και αντίληψη για την άσκηση και τη διατροφή οδεύετε προς την αποτυχία να κατορθώσετε κάτι σημαντικό. Για τους περισσότερους ανθρώπους η άσκηση φαίνεται να είναι:
• Τιμωρία επειδή φάγαμε πολύ η επειδή κάναμε κακή επιλογή φαγητών
• Καταναγκαστικό έργο/αγγαρεία
• Επίπονη
• Χρονοβόρα ενασχόληση
• Ανιαρή
• Αδύνατο να γίνει συνήθεια

Αν μπορείτε να ταυτιστείτε με κάποια από τα ποιο πάνω, για πόσο καιρό πιστεύετε πως θα κρατήσετε το πρόγραμμα σας; Κανένας δεν θέλει να κάνει κάτι το οποίο είναι επίπονο, ανιαρό η εκλαμβάνεται ως αγγαρεία και ακόμα και αν τα καταφέρει, σίγουρα δε θα κρατήσει και πολύ. Πριν μπείτε στη διαδικασία αλλαγής τους σώματος σας, αξιολογήστε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε την άσκηση. Προσπαθήστε να διακρίνετε κατά ποσό αυτά που λέτε στον εαυτό σας και σε άλλους για την άσκηση είναι αρνητικά φορτισμένα και δοκιμάστε να ανακαλύψετε πόσο κοντά η μακριά είναι από την αλήθεια. Ακολούθως δοκιμάστε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και δείτε την άσκηση από άλλο πρίσμα ως:
• Ένα διάλειμμα από την αγχωτική και βαρυφορτωμένη μέρας σας
• Ένα τρόπο να αναζωογονηθείτε και να αυξήσετε την ενέργεια σας και να αλλάξετε τη διάθεση σας
• Τη μοναδική ώρα της μέρας που είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου σε εσάς
• Μια ευκαιρία να κάνετε κάτι που απαιτεί σωματική προσπάθεια το οποίο θα σας ξεκουράσει το μυαλό
• Ένας εύκολος τρόπος να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας άμεσα

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας
Μαζί με τη προσπάθεια για αλλαγή της στάσης σας προς την άσκηση και τη διατροφή θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Οι καθημερινες σας συνηθειες είναι καθοριστικες για το ποσο καλη η κακη είναι η φυσικη σας κατασταση και κατά ποσο εχετε περισσοτερο λιπος από το φυσιολογικο.

Είναι γεγονος ότι η παχυσαρκια και η κακη φυσικη κατασταση προκαλουνται και υποστηριζονται από τις κακες συνηθειες και ένα συγγεκριμενο τροπο ζωης. Ακριβολογοντας, αν εχετε κακη φυσικη κατασταση και σωματικη εμφανιση, η ευθυνη βαραινει εσας γιατι εσεις το επιτρεψατε. Μαλλον ειχατε δωσει στον εαυτο σας την επιλογη να τρώει ανεξέλεγκτα και πιθανόν να είχατε διαμορφώσει το καθημερινό σας πρόγραμμα με τρόπο ο οποίος δεν άφηνε χώρο για άσκηση.

Πρέπει να αναληφθούμε ότι τόσο η βελτίωση της σωματικής εμφάνισης και της φυσικής κατάστασης, οσο και η συντήρηση τους είναι μια πορεία που κρατεί εφ’ορου ζωής. Αν επιθυμούμε καλή φυσική κατάσταση, υγεία και ωραίο σώμα πρέπει να μη σταματήσουμε ποτέ να γυμναζόμαστε και να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Πριν λοιπόν ξεκινησετε να κάνετε διατροφή και γυμναστική φέτος, ρωτήστε τον εαυτό σας αν είναι έτοιμος να κάνει τις προσαρμογές αυτές επί μόνιμου βάσεως. Όταν αντιλήφθητε ότι η πορεία αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης θα πρέπει να αλλάξετε τα κομμάτια του τρόπου ζωής σας τα οποία σας κάνουν αδρανείς και επιρρεπείς σε κακές συνήθειες. Για να αλλάξετε τις κακές συνήθειες και συνεπώς το τρόπο ζωής σας :
• Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις κακές σας συνήθειες. Κάντε το χωρίς να είστε επικριτικοί, σκληροί και ντροπιασμένοι με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί για απλούστατα ψάχνετε να βρείτε όλα αυτά που σας αποπροσανατολίζουν από τους στόχους σας
• Αντικαταστήστε αυτά τις κακές συνήθειες με συνήθειες οι οποίες λειτουργούν προς το συμφέρον σας. Οι κακές σας συνήθειες δεν θα αλλάξουν αν δεν αντικατασταθούν με κάποιες άλλες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ούτος ώστε να μην κινδυνέψουμε να βάλουμε “πολλά μέσα στο πιάτο μας “.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να θέλουμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές και να αλλάξουμε όλες μας τις κακές συνήθειες ταυτόχρονα. Έτσι βάζουμε τον εαυτό μας σε μια διαδικασία η οποία πολύ πιθανόν να μας κουράσει γρήγορα και να μας οδηγήσει στην απογοήτευση. Αν για παράδειγμα τον Ιανουάριο θέλουμε να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε τέσσερις φορές την εβδομάδα, να τρώμε σωστά, να κόψουμε το ποτό, το κάπνισμα τότε ίσως η δυσφορία και η δυσκολία να μας δημιουργήσει τόση μεγάλη σύγχυση και άγχος που να έχουμε σταματήσει να ασχολούμαστε με όλα τα ποιο πάνω το Φεβρουάριο. Είναι πιο ασφαλές να κάνουμε μια αλλαγή κάθε φορά γιατί έτσι μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες να αλλάξει οριστικά. Οι επί μέρους επιτυχίες θα σας τονώσουν την αυτοπεποίθηση και θα επιφέρουν περισσότερο αυτοσεβασμό, ο οποίος μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αγάπη και φροντίδα για το σώμα, την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

*Αντώνης Αλεξόπουλος Διδάκτωρ κοινονιολογίας του αθλητισμου/Καθηγητής φυσικής αγωγής Τηλ.99524645.