ΑΡΘΡΑ
 

Αλληλεπίδραση φαγητών και φαρμάκων.Της Νικολέτα Μιχαηλίδου*
Τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική αξία των φαγητών που καταναλώνουμε με το να μειώνουν ή να αυξάνουν την διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών ή ακόμα μετατρέποντας μερικά συστατικά ενός φαγητού σε τοξικά.
Από την άλλη μεριά, τα φαγητά που τρώμε ή τα ποτά που πίνουμε μπορεί

να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε κάποια πράγματα γι΄ αυτές τις αλληλεπιδράσεις.
Το φαγητό μπορεί σίγουρα να αλλάξει την βιοδιαθεσιμότητα κάποιων φαρμάκων. Μερικά φάρμακα πρέπει να παίρνονται μισή με μια ώρα πριν το φαγητό αλλιώς η απορρόφηση τους μπορεί να επηρεαστεί. Τα περισσότερα φάρμακα όμως, είναι καλύτερα να τα παίρνουμε μαζί με ή αμέσως μετά το φαγητό (όπως ασπιρίνη).
Επίσης, η αποτελεσματικότητα ενός φάρμακου μπορεί να επηρεαστεί και από την διατροφική κατάσταση που βρίσκεται ένα άτομο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος είναι υποσιτισμένος, ένα φάρμακο δε θα αντιδράσει στον οργανισμό του με το ίδιο τρόπο όταν κάποιος είναι καλά θρεμμένος. Η αποτελεσματικότητα του είτε θα είναι μειωμένη είτε το φάρμακο μπορεί να του δημιουργήσει και άλλα προβλήματα.
Από την άλλη μεριά, τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την διατροφική κατάσταση ενός ατόμου. Μερικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν την όρεξη, να δημιουργήσουν δυσαπορρόφηση ενός ή περισσότερων θρεπτικών ουσιών ή ακόμα και να αλλάξουν τον βασικό μεταβολισμό.
Κάποιες βιταμίνες που μπορεί να επηρεαστούν από την λήψη κάποιων φαρμάκων είναι η θειαμίνη (Β1), η βιταμίνη Β6, το φολικό οξύ (περιπτώσεις αντισυλληπτικών), η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, Δ, Ε και Κ. Επίσης, πολλές φορές τα φάρμακα είναι η βασική αιτία για έλλειψη καλλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, μαγνησίου και ψευδάργυρου.
Είναι σημαντικό λοιπόν, να γνωρίζουμε πως παίρνοντας κάποιο φάρμακο μπορεί να επηρεάσουμε κάτι άλλο. Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα φαγητά που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να μην παίρνουμε ανεξέλεγκτα φάρμακα αλλά πάντοτε ύστερα από συμβουλή του γιατρού. Αν θέλετε να μάθετε για τις αλληλεπιδράσεις που ίσως να έχει το φάρμακο που παίρνετε πάνω στην διατροφή σας καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε το προσωπικό σας γιατρό και διαιτολόγο σας.

*Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D.
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy