ΑΡΘΡΑ
 

Αλόγιστη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων στον αθλητισμό
Του Δρ. Μιχάλη Μιχαηλίδη Επιστημονικού Προϊστάμενου του Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Κύπρου. Στο διάστημα των 15 χρόνων λειτουργίας του ΚΑΕΚ εξετάστηκαν πέραν των 10000 αθλητών και αθλουμένων. Οι εμπειρίες, οι γνώσεις και τα συμπεράσματα που έχουμε αποκομίσει μέσα από την πολύχρονη και καθημερινή προστριβή μας με τους αθλητές. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν μέσα

από την προσπάθεια τους να βελτιώσουν την αγωνιστική τους απόδοση, μας τροφοδότησαν με επιστημονικά ευρήματα και δεδομένα τα οποία μας βοηθούν στο να έχουμε πιο τεκμηριωμένες και πιο αντικειμενικές απόψεις σχετικά με διάφορα ερωτήματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων που ασχολείται το Κέντρο Αθλητικών Ερευνών Κύπρου και απασχολούν κατ’ επέκταση και τον σύγχρονο αθλητισμό.

Πλήθος αποριών και ερωτημάτων ταλανίζουν καθημερινά τους αθλητές, τους προπονητές, τους παράγοντες, τους γονείς, τους επιστήμονες, για το πως βελτιώνεται η αθλητική απόδοση στα διάφορα αγωνίσματα. Στην προσπάθεια τους αυτή, ορισμένοι επιλέγουν να επικεντρωθούν στον τομέα που λέγεται Αθλητική Διατροφή , Διατροφικά Συμπληρώματα , Εργογόνες Ουσίες και εξελικτικά ορισμένοι από αυτούς είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία τους καταλήγουν στην χρήση απαγορευμένων και επικίνδυνων ουσιών για την υγεία τους και στον εξευτελισμό του Doping.

-Ποια είναι η επίδραση της Διατροφής, των Διατροφικών Συμπληρωμάτων και Εργογόνων ουσιών στην αθλητική απόδοση ?

-Ποιες είναι οι λειτουργικές απαιτήσεις των αθλητών σε Βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία, Μέταλλα Αμινοξέα και Ηλεκτρολύτες?

Στην Κύπρο επικρατεί ένας καταιγισμός παραπληροφόρησης από παντού σχετικά με τα διατροφικά συμπληρώματα, χωρίς να νοιάζεται κανείς αν οι μαρτυρίες αυτές στηρίζονται σε επιστημονικά ευρήματα ή προέρχονται από μυθοπλάστες που προβάλλουν ατεκμηρίωτες προσωπικές τους εμπειρίες και αντιλήψεις. Στην πραγματικότητα είναι ελάχιστοι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά να έχουν μία επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση.

Είναι γνωστό ότι ο χώρος του αθλητισμού και ιδίως του πρωταθλητισμού στιγματίζεται συχνά από φαινόμενα κατάχρησης ουσιών, που θεωρούνται ότι προάγουν την αθλητική επίδοση και ιδιαίτερα στις χώρες που πρωταγωνιστούν στον παγκόσμιο αθλητισμό, το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι ότι με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, πολλές διατροφικές αντιλήψεις και πρακτικές αποδεικνύονται επιστημονικά αβάσιμες.

Τονίζεται ότι τα Συμπληρώματα Διατροφής, τα Βιταμινούχα Σκευάσματα τα Αθλητικά Ροφήματα και οι αντίστοιχες δοσολογίες τους πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από Ειδικό Ιατρό η Εξειδικευμένο Επιστημονικό Προσωπικό, κατόπιν Αιματολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων.

Αν η διατροφή του αθλητή είναι ισορροπημένη τα συμπληρώματα διατροφής δεν χρειάζονται για να συμπληρώσουν τίποτα, η σωστή διατροφή είναι αρκετή από μόνη της για την Διασφάλιση της Υγείας και την βελτίωση της απόδοσης του αθλητή.