ΑΡΘΡΑ
 

29.12.08 Ασπαρτάμη, τι πρέπει να ξέρετε.Της Νικολέτα Μιχαηλίδου*
Η ασπαρτάμη ειναι το γλυκαντικό που προσφέρει την γλυκιά γεύση στα φαγητά ή τα ποτά που την έχουν σαν συστατικό χωρίς να τους προσθέτει θερμίδες. Είναι 180 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά και πότα ανα το παγκόσμιο για τα τελεύταια 20 χρόνια.Η ασπαρτάμη, διασπάται μέσα στο σώμα μας στα
αμινοξέα ασπαραγινικό οξύ (aspartic acid) και φαινυλαλανίνη (phenylalanine) καθώς

επίσης και σε μεθανόλη (methanol) σε μικρή ποσότητα. Αύτα, βρίσκονται φυσικά σε διάφορα φαγητά όπως το κρέας, τα φρούτα, και τα λαχανικά.
Θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση αφού έχει εξεταστέι σε περισσότερες απο 200 επιστημονικές μελέτες. Η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει επιβεβαιώθει απο τις ρυθμιστικές αρχές (όσο αφορά θέματα υγείας) σε περισσότερες από 100 χώρες συμπεριλαμβανομενου του Αμερικάνικου food and drug administration, τις αρχές του Καναδά, του Ευρωπαϊκου συμβουλίου/επιτρόπης φαγητού, καθώς και απο την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). Η συνιστόμενη ημερήσια δόση που θεωρείται ασφαλή για κατανάλωση είναι 50 mg/kg σωματικού βάρους. Δηλαδή, αν κάποιος ζυγίζει 65 κιλά τότε η συνιστόμενη ημερήσια δόση για την ασπαρτάμη είναι 3250 mg για εκείνο το συγκεκριμένο άτομο. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετά δύσκολο να καταναλωθεί αφού ένα αναψυκτικό (360 ml) περιέχει 180 mg ασπαρτάμη, 1 φλυντ. τσαϊ (240 ml) περιέχει 120 mg ασπαρτάμης και 1 φλυντ. ζεστής σοκολάτας (180 ml) περιέχει 50 mg ασπαρτάμης. Τα διάφορα που ακούγονται για την μη ασφάλεια της ασπαρτάμης δεν είναι βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες και μεχρί τώρα δεν έχει σημειωθεί αρνητική συνέπεια.
Τα φαγητά ή ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη είναι τα αναψυκτικά διαίτης, διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης, τζέλι διαίτης, παγωτά διαίτης, κακαό διαίτης, τσάι διαίτης, καραμέλες διαίτης, τσίχλες διαίτης και πολλά άλλα φαγητά. Για να εντοπίσετε αν κάποιο φαγητό ή ποτό περιέχει ασπαρτάμη, δείτε την λίστα συστατικών που αναγράφεται πάνω στο συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό.
Οι καταναλωτές, λοιπόν μπορούν να απολαύσουν αυτά τα προιοντα χωρίς να πέρνουν τις επιπλέον θερμίδες από την ζάχαρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέρος της διαίτας τους. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό τα παιδιά, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες που χρειαζονται αρκετές θερμίδες για την σωστή ανάπτυξη, να καταναλώνουν τα φυσικά προιοντα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Επίσης, αν κάποιο άτομο πάσχει απο την γεννετική ασθένεια φαινυλοκετονοουρια (PKU), δεν πρέπει να καταναλώνει ασπαρτάμη επειδή ο οργανισμός του δεν μπορεί να μεταβολίσει κανονικά την φαινυλαλανίνη που όπως προαναφέρθηκε διασπάται η ασπαρτάμη μέσα στο σώμα μας.

*Νικολέτα Μιχαηλίδου, Μ.S, R.D.
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy