ΑΡΘΡΑ
 

2.9.08 Οι μύες και η εκγύμνασή τους Χρίστος Χρίστου
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Η σημασία των μυών γίνετε εμφανής από το γεγονός ότι είναι ένα μεγάλο μέρος της μάζας του σώματος αναλογεί στους μύες. Έτσι, το ποσοστό αναλογίας των μυών στη γυναίκα φτάνει το 30-35% και στον άντρα τα 42-47% της συνολικής μάζας του σώματος.

Η ποσοστιαία αναλογία των μυών στη συνολική μάζα μπορεί να αυξηθεί με την προπόνηση δύναμης ή να ελαττωθεί με τη σωματική ακινησία (προς όφελος π.χ. του λιπώδους ιστού) .
Μπορεί μέχρι τώρα να αποφεύγατε την προπόνηση με βάρη γιατί πιστεύετε ότι αυξάνει την πίεση του αίματος και το συνολικό βάρος του σώματος, αλλά οι διάφορες έρευνες που έγιναν και γίνονται δείχνουν ότι τίποτα απ’ αυτά δεν είναι σωστό.
Κατ’ ακρίβεια διαπιστώνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος είναι σημαντική για την υγεία των ανθρώπων κάθε ηλικίας .
Οφέλη της προπόνησης με βάρη:
(α) Βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος. Το βάρος του σώματος μας χωρίζεται σε βάρος που προέρχεται από τα κόκκαλα, όργανα και το δέρμα (Άλιπη Σωματική Μάζα). Η Α.Σ.Μ. είναι κατά 50% περίπου μυϊκός. Καθώς μεγαλώνουμε το ποσοστό λίπους του σώματος μας αυξάνεται, διότι μειώνεται ο μυϊκός ιστός σε συχνότητα περίπου μισού kg κάθε 2 χρόνια. Η συχνή προπόνηση δύναμης εμποδίζει τη μείωση του μυϊκού ιστού και διατηρεί επιθυμητή σύνθεση του σώματος.
(β) Αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού. Ο ρυθμός του μεταβολισμού μας κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης αντιπροσωπεύει το ποσόν ενέργειας που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση για να διατηρηθούν οι ζωτικές λειτουργίες. Ακόμα και στην ξεκούραση οι μύες είναι πολύ ενεργητικοί. Τυχόν μείωση μυών έχει σαν αποτέλεσμα μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού. Επειδή λιγότεροι μύες σημαίνει και χαμηλότερη απαίτηση ενέργειας, οι θερμίδες που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για συντήρηση των μυών τώρα αποθηκεύονται σαν λίπος. Προπόνηση με βάρη σε λογικά πλαίσια είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφευχθεί η μείωση των μυών και ο ρυθμός του μεταβολισμού.
(γ) Βελτιώνει τη σωματική ικανότητα και την αθλητική απόδοση. Οι δυνατότεροι μύες μας επιτρέπουν να αποδίδουμε σε κάθε σωματική δραστηριότητα καλύτερα. Επίσης, σχεδόν σε κάθε αθλητική δραστηριότητα χρειάζεται η μυϊκή δύναμη. Σχεδόν χωρίς εξαίρεση περισσότερη δύναμη ισούται με καλύτερη απόδοση.
(δ) Εμποδίζει τυχόν τραυματισμούς. Όταν όλες οι μεγάλες μυϊκές ομάδες είναι σε καλή κατάσταση μειώνουν τις πιθανότητες για τραυματισμούς.
(ε) Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βελτιώνουν τη δύναμη τους αυξάνουν και την αυτοπεποίθηση τους.
Πώς γίνετε προπόνηση με βάρη:
Αν αποφασίσετε να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι εκτός από τα κατάλληλα μηχανήματα έχει και διπλωματούχους γυμναστές, οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι στο να σας δώσουν κάποιο πρόγραμμα που να σας ταιριάζει. Σαν γενικός κανόνας όμως, θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με 2-3 προπονήσεις την βδομάδα (όχι συνεχόμενες μέρες) και μίνιμουμ 2 σετ των 8-12 επαναλήψεων για κάθε μυϊκή ομάδα. Οι επαγγελματίες πρέπει να γίνονται με αργό και ελεγχόμενο τρόπο χρησιμοποιώντας αρκετή αντίσταση, η οποία να κουράζει τους μύες στο τέλος αυτών των επαναλήψεων.
Όποια ηλικία και να έχετε, θα διαπιστώσετε ότι η προπόνηση δύναμης προάγει ένα πιο υγιή τρόπο ζωής και σας βοηθά να λειτουργείτε καλύτερα.