ΑΡΘΡΑ
 

27.7.08 Ιδρώστε άφοβα Χρίστος Χρίστου καθηγητής φυσικής αγωγής.
Την επόμενη φορά που θα γίνετε μούσκεμα στον ιδρώτα μετά από γυμναστική, σκεφτείτε το εξής: Όλος αυτός ο ιδρώτας είναι σημαντικός για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Καθώς γυμνάζεστε η θερμοκρασία του σώματος σας ανεβαίνει και η εφίδρωση είναι ο μηχανισμός που διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία όσο πιο σταθερή γίνεται.
Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, το οποίο προέρχεται το αίμα , καθώς και άλλα στοιχεία όπως χλωριούχο νάτριο, ποτάσιο, αμμωνία κλπ. Αυτά τα άλατα (γνωστά ως ηλεκτρολύτες) βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και στην ισορροπία του νερού του αίματος.
Το πόσο ιδρώνει κάποιος εξαρτάται από τη φυσική κατάστασή του, την ηλικία του και τις κλιματολογικές συνθήκες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι με την αύξηση της αερόβιας ικανότητας και φυσικής κατάστασης το άτομο ιδρώνει πιο γρήγορα ε πιο χαμηλή εσωτερική θερμοκρασία απ’ ότι πριν.
Ιδρώνοντας πιο γρήγορα βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία καλύτερα σε όλα τα κλίματα και σε όλα τα επίπεδα άσκησης – ακόμα ένα όφελος της αερόβιας ικανότητας.
Η ικανότητα των ιδρωτοποιών αδένων μειώνεται με την ηλικία γι΄αυτό και ηλικιωμένα άτομα αντέχουν λιγότερο τη ζέστη και πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αν και οι γυναίκες ιδρώνουν λιγότερο και αποθηκεύουν περισσότερη θερμοκρασία απ’ ότι οι άνδρες , διάφορες έρευνες έδειξαν ότι άνδρες και γυναίκες με την ίδια φυσική κατάσταση αντεπεξέρχονται στη ζέστη το ίδιο .
Ενώ ο ιδρώτας συνήθως είναι άοσμος σε μερικά άτομα μυρίζει πολύ άσχημα. Αυτό συμβαίνει γιατί αλληλοεπιδρά με διάφορα βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί αυτή η δυσάρεστη οσμή είναι η αφαίρεση αυτών τον βακτηρίων με συχνά μπάνια με νερό και σαπούνι, και η χρησιμοποίηση ειδικού αποσμητικού γα τον ιδρώτα.
Ένα μεγάλο λάθος είναι ότι πολλοί νομίζουν είναι ότι όσο πιο πολύ ιδρώνει κάποιος τόσο πιο πολύ γυμνάστηκε. Ένα άτομο όμως αγύμναστο που κάνει την ίδια άσκηση με έναν γυμναζόμενο , θα θερμανθεί περισσότερο και αναγκαστικά ια ιδρώσει περισσότερο, άρα ο πολύς ιδρώτας δεν είναι αποτελεσματικό σημάδι ότι γυμνάζεστε σε σωστή ένταση για να αυξηθεί αποτελεσματικά η φυσική κατάσταση.
Όταν γυμνάζεστε ο μηχανισμός που ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι διψάτε δεν αντεπεξέρχεται στις ανάγκες σας για υγρά. Όταν θα ειδοποιηθεί ο εγκέφαλος θα έχετε ήδη χάσει αρκετή ποσότητα υγρών με την εφίδρωση και την αυξημένη αναπνοή. Αν δεν αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά μπορείτε να πάθετε αφυδάτωση, για το λόγο ότι μειώθηκε ο όγκος του αίματος, του οποίου ο ιδρώτας είναι παράγωγο. Αυτό οδηγεί στην κούραση κε επηρεάζει δυσμενώς την αθλητική απόδοση. Αν αγνοηθεί η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει θερμικές διαταραχές όπως είναι η θερμοπληξία. Οποιαδήποτε και αν είναι η θερμοκρασία πάντα πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση . Ιδιαίτερα μετά την ασκηση πιείτε άφθονο νερό. Προσοχή όμως! Αν ανεβείτε ζυγαρία αμέσως μετά την ασκηση και δείξει ότι χάσατε ένα κιλό, μη νομίσετε ότι χάσατε λίπος, χάσατε απλώς ένα κιλό ιδρώτα, που οπωσδήποτε πρέπει να αναπληρώσετε με νερό και σωστή διατροφή. Ασκηθείτε , λοιπόν, και ιδρώστε άφοβα – κάνει καλό στην υγεία.