ΑΡΘΡΑ
 

28.2.09 Η διακήρυξη της ΚΟΕΑΣ για το ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Η μάστιγα του ντόπινγκ είναι υπαρκτή στον αθλητισμό γιατί η αθέμιτη προσπάθεια για τη διάκριση, για το κέρδος, για την κατάκτηση της κορυφής είναι μέρος της ζωής. Ο αθλητισμός δεν είναι ξεκομμένος από την κοινωνία. Είναι μέρος της και δε ξεφεύγει από τα αρνητικά και θετικά φαινόμενα της. Δεν ζει παράλληλα μ’ αυτήν αλλά αισθάνεται τους κραδασμούς της και επηρεάζεται από αυτούς.

Όπως στην ευρύτερη κοινωνική δραστηριότητα στον επαγγελματικό, στον επιχειρηματικό, στον επιστημονικό τομέα ακόμη στην πολιτική ζωή υπάρχουν εκείνοι που επιτυγχάνουν με αθέμιτα μέσα, φθάνουν στην κορυφή πατώντας επί πτωμάτων, έτσι και στον αθλητισμό συναντούμε τους βιαστικούς και τους αδίστακτους.

Αυτό που έχει σημασία από πλευράς μας είναι να δημιουργούμε συνεχώς εξελισσόμενους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου, καταστολής και τιμωρίας. Την ίδια στιγμή πρέπει να λειτουργούμε θεσμούς διαφώτισης και μεθόδους πρόληψης.

Στη φυσιολογική απορία του νέου αθλητή και στο ερώτημα του γονιού κατά πόσο μπορεί κάποιος να φθάσει στην επιτυχία και στη σημαντική διάκριση χωρίς την χημική βοήθεια απαγορευμένων και βλαπτικών ουσιών απαντούμε αδίστακτα ΝΑΙ. Στο ερώτημα αν είναι αναγκαίο να κάνει χρήση ουσιών ή αν πρέπει να ενδώσει στον πειρασμό απαντούμε αδίστακτα ΟΧΙ.

Προχωρούμε όμως υποστηρίζοντας πως ο αθλητής στο δρόμο προς την επιτυχία χρειάζεται αποφασιστικότητα, επιμονή μα προ πάντως υπομονή γιατί η με θεμιτά μέσα προετοιμασία για διεθνή διάκριση χρειάζεται για να αποφέρει καρπούς μακροχρόνια προσπάθεια και αφοσίωση και κόπο πολύ.

Ο αθλητισμός στίβου δεν είναι χώρος για βιαστικούς, αλλά είναι χώρος για δυνατούς χαρακτήρες, για ευγενείς μύστες της αθλητικής ιδέας και λάτρεις των υψηλών ιδανικών.

Έχουμε καθήκον να διδάξουμε τους νέους τις αρχές του κλασικού αθλητισμού. Έχουμε καθήκον να τους προφυλάξουμε από τις σειρήνες που θα τους πολιορκήσουν. Έχουμε καθήκον να αποδείξουμε πως οι θέσεις που υποστηρίζουμε είναι ορθές και πως η τίμια αθλητική διάκριση είναι εφικτή. Ο στόχος είναι δύσκολος μεν αλλά μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγή περιοδικό ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ (Τεύχος 6)