ΑΡΘΡΑ
 

25.9.08 Νερό=Πηγή ζωής Φωτεινή Λάππα MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αθλητική Διαιτολόγος
Σταυρού 53, Στρόβολος 2035 Τηλ: 22 492148
Email: lfotini@cytanet.com.cy
Το νερό που συχνά ονομάζεται και ‘μυστικό συστατικό’ πολλές φορές το παίρνουμε σα δεδομένο και παραβλέπουμε τη σημασία και την αναγκαιότητά του.

ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ! Το νερό μαζί με το οξυγόνο είναι το πιο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή, γιατί μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται, διατηρεί τον όγκο του αίματος και βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Κάποιος θα μπορούσε να ζήσει για εβδομάδες χωρίς φαγητό αλλά μόνο λίγες μέρες χωρίς νερό.
Το νερό αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του σωματικού βάρους ενός άνδρα και το 50% περίπου του σωματικού βάρους μιας γυναίκας. Το σώμα μας έχει τρεις πηγές νερού: τη λήψη υγρών, το ποσοστό νερού των τροφίμων και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Από την άλλη υπάρχει απώλεια υγρών που προκαλείται από την αναπνοή, την εφίδρωση και την αποβολή υγρών και στερεών.
Έτσι περίπου 2 λίτρα νερού (8 – 10 ποτήρια) απαιτούνται καθημερινά για την αναπλήρωση αυτής της απώλειας. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που η εφίδρωση είναι πιο έντονη λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας η πρόσληψη 10 ποτηριών την ημέρα είναι απαραίτητη. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και άλλα υγρά όπως το γάλα και οι χυμοί που επίσης συνεισφέρουν στην ημερήσια συνιστώμενη λαμβανομένη ποσότητα. Τα αλκοολούχα ποτά, ο καφές, το τσάι και ορισμένα αναψυκτικά δεν είναι καλά υποκατάστατα του νερού. Το αλκοόλ και η καφεΐνη δρουν ως διουρητικά προκαλώντας απώλεια νερού από το σώμα. Τα φαγητά περιέχουν επίσης νερό. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν ως και 95% νερό ενώ τα κρέατα και τα τυριά περιέχουν τουλάχιστον 50% νερό.
Φυσικά οι ανάγκες κάθε ατόμου για το νερό ποικίλουν και εξαρτώνται από το κλίμα και τη φυσική δραστηριότητα. Για παράδειγμα η έντονη δραστηριότητα σε ζεστό και υγρό καιρό θα προκαλέσει επιπλέον απώλεια νερού που θα πρέπει να αναπληρωθεί αμέσως για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Νερό και άσκηση
Τα άτομα που ασκούνται πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή λήψη νερού αφού η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού και κατά συνέπεια να μειώσει την απόδοση του αθλητή.
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείται κάποιος ενυδατωμένος είναι να πίνει νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση (ή τον αγώνα). Οι ποσότητες του νερού που πρέπει να πιει κανείς είναι οι ακόλουθες:
• 1 – 2 ώρες πριν την άσκηση: περίπου 2 ποτήρια
• 10 -15 λεπτά πριν την άσκηση: 1- 2 ποτήρια
• Κατά τη διάρκεια της άσκησης: ½ ποτήρι κάθε 15 λεπτά (εφ’όσον είναι δυνατόν)
• Μετά την άσκηση: περίπου 3 ποτήρια για κάθε κιλό χαμένου βάρους από ιδρώτα ( αυτό σημαίνει 2 - 3 ποτήρια για τους περισσοτέρους)
Το πιο σημαντικό είναι ο αθλητής να πίνει νερό πριν αισθανθεί δίψα γιατί ο μηχανισμός της δίψας υπολείπεται χρονικά της πραγματικής ανάγκης. Το νερό είναι το καλύτερο υγρό για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών αφού είναι το πιο απλό συστατικό που μπορεί να απορροφήσει εύκολα ο οργανισμός. Ποτά που περιέχουν 2.5% - 10 % υδατάνθρακες (γλυκόζη ή συκρόζη) είναι ευεργετικά όταν η άσκηση διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η υπερβολική κατανάλωση sports drinks μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αφυδάτωση του αθλητή μειώνοντας την απόδοσή του.
Το νερό λοιπόν είναι ουσιώδες για τη ζωή και η αναπλήρωση της απώλειάς του είναι απαραίτητη! Πολύ περισσότερο αυτοί που αθλούνται πρέπει να αναπληρώνουν την απώλεια του νερού αφού η σωστή εφίδρωση συμβάλλει στη μέγιστη απόδοσή τους.