ΑΡΘΡΑ
 

Προπονώντας τους εαυτούς μας για τη ζωή Του Ιάκωβου Μιχαηλίδη*
“Νους υγιής εν σώματι υγιεί”
Μία ρήση από την οποία μπορούμε να διακρίνουμε το πόση σημασία έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανάπτυξη του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου μέσα από την άσκηση. Στις μέρες μας η γυμναστική έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας μας.Καθημερινά όλο και περισσότερος κόσμος μυείται σε κάποιου

είδους σωματικής άσκησης. Τα κέρδη και τα οφέλη πολλά. Εκεί όμως που πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία είναι στο πως μέσω της άσκησης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της καθημερινής μας ζωής. Η προσέγγιση της σωματικής άσκησης πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να μας προετοιμάζει καλύτερα για τις συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση.

Η καθημερινή μας προπόνηση πρέπει να γίνει το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει σε ένα υψηλότερο στόχο. Πρέπει να γίνει ο βατήρας της προσωπικής μας ανάπτυξης, η γέφυρα η οποία θα μας φέρει μπροστά στις πλήρεις δυνατότητες μας.

Κατά την διάρκεια της προσπάθειας μας να πετύχουμε τους στόχους που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει στους εαυτούς μας ή μας τους έχουν θέσει άλλοι, είναι πολύ εύκολο να πιστέψουμε λανθασμένα φυσικά ότι το νόημα της άσκησης βρίσκεται στα σκορ, στις νίκες, στη δημιουργία του τέλειου σώματος, στο κάψιμο όσο περισσότερου λίπους κτλ. Αν εστιάσουμε υπερβολικά την προσοχή μας σε αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεχάσουμε για ποιό λόγο γυμναζόμαστε, που είναι για να νοιώσουμε όμορφα με τον εαυτό μας, να αισθανθούμε χαρά και να βιώσουμε το έπακρο των δυνατοτήτων μας.

Η άσκηση έχει πολύ πιο ευρεία σημασία και έκταση. Παράλληλα με την εξάσκηση του σώματος μας πρέπει να αναπτύξουμε τα πνευματικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά μας που βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε τομέα της ζωής μας. Προκειμένου να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να βασιστούμε στην αρχή του ότι ο καθένας από εμάς είναι ένα δυναμικό σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους τμημάτων του. Ενώνοντας αυτά τα τμήματα (το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα) μέσα από την διαδικασία της προπόνησης ανασχηματίζουμε τον εαυτό μας και την ίδια την ζωή μας.

Η προπόνηση είναι μια μεταφορά και ένας καθρέπτης της καθημερινής ζωής. Αντανακλά τις αδυναμίες μας και τα ισχυρά μας σημεία. Αποκαλύπτει τα όρια και τις δυνατότητες μας. Στο ανώτερο σημείο της προπόνησης εκεί που πρέπει να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή, να ξεπεράσουμε τα όρια μας, εκείνη η στιγμή της αλήθειας έχει τη δύναμη να ανυψώσει το πνεύμα μας σε ένα υψηλότερο πεδίο δίδοντας μας τη δυνατότητα και ευκαιρία να βιώσουμε τη ζωή μας με ένα καινούργιο τρόπο και να την δούμε μέσα από ένα άλλο πρίσμα απελευθερωμένοι από πάθη και αδυναμίες, οι οποίες αναπτύσσονται σε εμάς μέσα από την καθημερινότητα.

Την προπόνηση μας πρέπει να την χρησιμοποιούμε σαν ένα μοντέλο για να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση της ζωής. Πρέπει μέσω της άσκησης να εξασκήσουμε τον γραφικό μας χαρακτήρα. Μέσω της άσκησης πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας. Να πιστέψουμε ότι η σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με την θέληση για τελειοποίηση και βελτίωση και με την κατάλληλη αυτοσυγκέντρωση μπορούμε να πετύχουμε ότι θελήσουμε. Μέσω της άσκησης πρέπει να εξορύξουμε τους φόβους μας, τις αδυναμίες μας και να τις αντιμετωπίσουμε. Οι περιορισμοί, οι οποίοι θα βρούμε στην άσκηση μας είναι οι ίδιοι που βρίσκουμε καθημερινά στην υπόλοιπη μας ζωή. Ξεπερνώντας τους μέσα από την άσκηση θα μας βοηθήσει να τους ξεπεράσουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Στον αθλητισμό και γενικότερα στην άσκηση οι επιδόσεις, το σύνολο των επιτυχιών και γενικότερα το performance, χρησιμοποιούνται ως ο κύριος τρόπος μέτρησης της επιτυχίας. Όμως τα εσωτερικά χαρίσματα που αναπτύσσονται μέσω της προπόνησης, η πνευματική συγκέντρωση, η συναισθηματική ενέργεια και η ικανότητα να μπορούμε να χαλαρώσουμε το σώμα μας ακόμα και κάτω από πιεστικές καταστάσεις, μας ωφελούν στην απλή καθημερινή μας ζωή. Και απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε στο σωματικό επίπεδο είναι να ενεργοποιήσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Τότε θα κατανοήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο μέσω της βαθύτερης συνειδητοποίησης του εαυτού μας.

*Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής φυσικής αγωγής / personal trainer/iacovosmichaelides@gimail.com