ΑΡΘΡΑ
 

Χρησιμοποιείστε το τρέξιμο σαν μορφή …. ξεκούρασης!!!
Γιώργος Λουκαΐδης, M.Med.Sci., B.Sc. - Εργοφυσιολόγος


Είναι γνωστά το οφέλη που μας παρέχει η άσκηση στον οργανισμό όσον αφορά τις παραμέτρους που σχετίζονται με την καλή υγεία. Μια από τις πιο απλές και ωφέλιμες για το ανθρώπινο σώμα μορφή άσκησης, είναι και το τρέξιμο. Εφόσον, έχουμε πάρει άδεια για σωματική άσκηση από τον γιατρό μας, μπορούμε να εντάξουμε το τρέξιμο, στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα φυσικής κατάστασης.

Ακούγονται συχνά παράπονα και γκρίνιες από διάφορα άτομα πως δεν έχουν αρκετό χρόνο να γυμναστούν, ότι συνήθως είναι κουρασμένα από την σκληρή εργασία ή το πολύ διάβασμα και πως αν και θα ήθελαν πολύ να ασκηθούν, δεν μπορούν να το κάνουν διότι θα κουραστούν ακόμη περισσότερο. Αν δεν είστε αθλητής κορυφής, τότε αυτό δεν ισχύει για σας.

Κατ’ αρχάς, για να τρέξει κάποιος ή κάποια, δεν χρειάζεται να το κάνει ούτε στο σημείο της εξάντλησης αλλά ούτε και με πολύ υψηλές εντάσεις και όγκους. Απλά, τρέξτε χαλαρά, σε ρυθμό και διάρκεια που θα σας επιτρέπει να διατηρείτε συζήτηση χωρίς να χάνετε την αναπνοή σας, με ένα φίλο ή μια φίλη και απολαύστε το.

Οι επιστήμονες μας πληροφορούν ότι το τρέξιμο και γενικότερα η άσκηση, μας βοηθά να βελτιώσουμε την διάθεση μας με την έκχυση των ενδορφίνων στο σώμα, που εκτός από την βελτίωση της απόδοσης, μας ανεβάζουν και τη διάθεση! Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το τρέξιμο όπως και με άλλες μορφές άσκησης κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες, μετά από μια κουραστική μέρα όπου νιώθουμε ‘σφικτοί’, ζεσταίνονται οι μύες προωθώντας έτσι την χαλάρωση και παράλληλα τους υποβοηθά να οξυγονώνονται καλύτερα. Επίσης, έχει αναφερθεί ότι με το τρέξιμο μπορεί να επιτευχθεί μείωση των επιπέδων κορτισόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την ‘κακή’ διάθεση.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι το τρέξιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή χαλάρωσης και ξεκούρασης, βελτίωσης της ψυχολογικής μας κατάστασης και της διάθεσης, προώθησης του αισθήματος ευεξίας και βελτίωσης της αυτοπεποίθησης μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τρέξιμο είναι το μαζικότερο άθλημα στον πλανήτη, απλά παρακολουθήστε ένα διεθνή μαραθώνιο (πχ Λονδίνου, Νέας Υόρκης) και θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας.