ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 

2.6.09 ΑΜΚΕ -Τελετής Έναρξης
Με ένα μαγευτικό ταξίδι στον ορίζοντα, όπως και η ονομασία του επίσημου
τραγουδιού της διοργάνωσης έμοιαζε το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Έναρξης των 13ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που έγινε το βράδι της Δευτέρας (1.6.09) στο ΓΣΠ στη Λευκωσία. Η Κύπρος υποδέχθηκε τους «Ολυμπιακούς των μικρών», την
αθλητική γιορτή των χωρών της Ευρώπης με μηνύματα φιλίας και χαράς.

Τονίζοντας την αγάπη όλων για τον ήλιο τη θάλασσα και βέβαια τον πόθο για την ελευθερία.
Με κεντρικό άξονα το παιδί και με κυρίαρχα στοιχεία τον ήλιο, τη θάλασσα και τη φύση της Κύπρου ο Καλλιτεχνικός διευθυντής της Τελετής Έναρξης Βάσος Αργυρίδης με υψηλό προσκεκλημένο τον Μάριο Φραγκούλη συνδύασαν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου με τα νιάτα. Η ιδέα του προγράμματος ήταν η τελετή έναρξης να συνάδει με το μέγεθος της Κύπρου και των αγώνων. Η ιδέα έγινε πράξη και οι 10 χιλιάδες χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν στο στάδιο της κυπριακής πρωτεύουσας απόλαυσαν μια απέριττη αλλά υψηλού επιπέδου τελετή.
Μια τελετή, εμπλουτισμένη με τη μουσική παράδοση του νησιού μας αλλά και τη φωνή του φημισμένου Ελλαδίτη καλλιτέχνη Μάριου Φραγκούλλη την οποία χάρηκαν όσοι πήγαν στο στάδιο για να την παρακολουθήσουν.
Η τελετή άρχισε με το καλλιτεχνικό μέρος στο οποίο πρωταγωνίστησαν 1100 παιδιά ηλικίας από 5-12 χρόνων από τα εξειδικευμένα προγράμματα του ΑΓΟ και συγκεκριμένα από τη ρυθμική γυμναστική, χορό, τέννις, καράτε, τάε κβο ντο.
Υπό τους ήχους μουσικής από το δίσκο του Βάσου Αργυρίδη «Περί ακριβής χώρας» 450 παιδιά ντυμένα στα γαλάζια σχημάτισαν τη θάλασσα. Πλαισιώθηκαν από άλλα 700 παιδιά ντυμένα στα κίτρινα συμβολίζοντας τον Ήλιο. Η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν εξαιρετική.