ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 

27.5.09 AMKE - Το Μαυροβούνιο στην «οικογένεια» μας!
Η οικογένεια των μικρών κρατών της Ευρώπης κατά πάσα πιθανότητα θα μεγαλώσει
την ερχόμενη εβδομάδα. Το Μαυροβούνιο είναι στην αναμονή για να γίνει δεκτό στην
οικογένεια, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση των Αγώνων Μικρών
Κρατών Ευρώπης στην Κύπρο την 1η Ιουνίου, λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης
των 13ων Αγώνων.

Αν γίνει δεκτή η αίτηση του Μαυροβουνίου, θα αποτελέσει την πρώτη επέκταση του Κινήματος από την έναρξή του το 1985. Εξ ορισμού, για να δικαιούνται να συμμετέχουν στους αγώνες, τα μικρά κράτη της Ευρώπης είναι οι χώρες με πληθυσμό λιγότερο του ενός εκατομμυρίου.
Το Μαυροβούνιο, που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 2006 από τη Σερβία, έχει πληθυσμό 620,000 (σ.σ. μέτρηση 2003) και έκταση 13,812 τ.χλμ. Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Μαυροβουνίου ιδρύθηκε παράλληλα με την ανεξαρτησία της χώρας το 2006 και αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στο 119ο Συνέδριο της στην Πόλη της Γουατεμάλας τον Νοέμβριο του 2008.
Το Μαυροβούνιο έλαβε μέρος για πρώτη φορά σαν ανεξάρτητο κράτος σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο και εκπροσωπήθηκε στο στίβο (Μαραθώνιος, 100μ γυναικών), στην πυγμαχία (βαρέων βαρών), στο τζούντο (81κ ανδρών), στη σκοποβολή (αεροβόλο πιστόλι), στην κολύμβηση (200μ πρόσθιο γυναικών) και στην υδατοσφαίριση ανδρών. Η ομάδα του πόλο είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία της αποστολής, αφού έφτασε μέχρι τον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο. Τελικά, έχασε με 6-4 από τη Σερβία και πήρε την 4η θέση.
Πριν την ανεξαρτησία του κράτους, Μαυροβούνιοι αθλητές είχαν συμμετάσχει σε
Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη σημαία της Σερβίας/Μαυροβούνιο στην Αθήνα το 2004 και με τη σημαία της Γιουγκοσλαβίας παλαιότερα.