ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 

7.4.09 Παραδοχή για συμμετοχή σε οργανωμένο ντόπινγκ.
Πέντε Γερμανοί προπονητές του στίβου, οι Ράινερ Πότελ (άλματα, σύνθετα), Γκέραρντ Μπέτγκερ (δισκοβολία), Μαρία Ρίτσελ (ακοντισμός), Κλάους Σνάιντερ (σφαίρα) και Κλάους Μπάαρκ (σύνθετα), παραδέχθηκαν με κοινή τους δήλωση την Δευτέρα, την συμμετοχή τους στο οργανωμένο ντόπινγκ, με ανύποπτους αθλητές και αθλήτριες,
που εφάρμοζε το καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αφού πέρασαν, ήδη,

20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι πέντε προπονητές εξέφρασαν, για πρώτη φορά δημόσια, τη λύπη τους για τις βλάβες που προκάλεσαν στην υγεία των νεαρών αθλητών, υποβάλλοντάς τους σε συστηματικό ντόπινγκ, εν αγνοία τους. «Εκφράζουμε τη λύπη μας επειδή οι αθλητές υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας των απαγορευμένων ουσιών που λάμβαναν. Οι προπονητές σαφώς και ζητάμε συγγνώμη για την εμπλοκή μας στο ντόπινγκ», αναφέρει σχετικά η κοινή δήλωση.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας στίβου, Κλέμενς Πρόκοπ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημόσια συγγνώμη αναφορικά με μια «μαύρη σελίδα» της ιστορίας του γερμανικού αθλητισμού, ενώ ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τόνισε ότι μετά από αυτή την κίνηση των πέντε, θα πρέπει να τους επιτραπεί να διατηρήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του προπονητή: «Με βάση αυτή την κίνηση, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τους δοθεί και μια δεύτερη ευκαιρία».

Το οργανωμένο ντόπινγκ στην πρώην Ανατολική Γερμανία, «δηλητηριάζει» τον αθλητισμό της χώρας από το 1990, όταν έγινε και η ενοποίηση. Πολλοί παλιοί προπονητές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να έχουν παραδεχθεί την εμπλοκή τους στο οργανωμένο ντόπινγκ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, σχεδόν 10.000 αθλητές ωθήθηκαν από το τότε καθεστώς στο οργανωμένο ντόπινγκ, κυρίως τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, σε μια Ανατολική Γερμανία που είχε καταστεί η «βιτρίνα» του αθλητισμού στο πρώην Ανατολικό μπλοκ.

Πηγή: www.sport-fm.gr