ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ - Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Του Κύπρου Νικολάου*.Οι γλουτιαίοι μυς - η μεγαλύτερη μυική ομάδα στο ανθρώπινο σώμα - αποτελούνται από τρία μέρη (gluteus maximus, medius & minimus) τα οπόία κάνουν παρόμοια περίπου δουλεια, απαγωγή γοφών (απομάκρυνση από τη μεσαία υποθετική γραμμη), έκταση γοφών ( σπρώξιμο του ποδιού προς τα πίσω με λυγισμένο το γόνατο) , και έξω και μέσα στροφή των γοφών.

Δυνατοί γλουτιαίοι μυς έχουν την εξής προστατευτική ιδιότητα:

- Προλαμβάνονται και αποτρέπονται τραυματισμοί στην ποδο-κνημική άρθρωση.
- Δυνατοί γλουτιαίοι μυς παρεμποδίζουν την ακούσια μέσα στροφή του ποδιού ολόκληρου και την πρόκληση τραυματισμών από την υπερβολική γωνιά «Q» που σχηματίζεται από μεγάλη σε περιφέρεια λεκάνη σε σχέση με το γόνατο.
- Λαγονο-κνημηαία (ΙΤΒ) ταινία και γλουτοί αποροφούν κραδασμούς και βοηθούν στην καλή κατανομή των, όταν προσγειώνεται το πόδι στο έδαφος. Οι γλουτοί που είναι μεγάλοι και δυνατοί αν τεμπελιάσουν η δεν έχουν την δύναμη να «κάνουν την δουλειά» τους όλο το φορτίο πέφτει στην λεπτή και μικρή λαγονο-κνημηαία ταινία η οποία αργά ή γρηγορα θα τραυματιστεί.

- Βοήθουν στην κατανομή φορτίων κατά την διάρκεια τρεξίματος και βελτιώνουν την επίδοση και δύναμη των κάτω άκρων. Καλύτερο τρέξιμο.

- Δυνατοί γλουτοί σημάνει ότι η μυική τόνωση και η καθαρή μυική μάζα υπάρχει και εμφανισιακά η μορφή είναι η ποθητή. Η μορφή και η λειτουργία σε όλο της το μεγαλείο!

Με λίγα λόγια αρχίστε να γυμναζεστε και να δυναμώσετε τους γλουτους σας με τις παρακάτω ασκήσεις:

*KYPROS NICOLAOU, MA, BSc. – EXERCISE PHYSIOLOGIST / TRAINER (ACSM), IRONMAN TRIATHLON FINISHER WWW.KYPROSNICOLAOU.COM