ΡΕΤΡΟ

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Στην εποχή μας αγωνιζόμασταν για την Αθλητική Ιδέα

. Τώρα τα πάντα έχουν εμπορευματοποιηθεί στο βωμό του χρήματος και του φαρμάκου χάριν του θεάματος

Στην Κύπρο βρέθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο παλιός πρωταθλητής μας και κάτοχος του Παγκυπρίου Ρεκόρ στα 3000μ. στήπλ, και 5.000μ. Φίλιππος Φιλίππου του ΓΣΕ, με τη σύζυγο του Τατιάνα, για να περάσουν τις διακοπές τους. Ένα βράδι ήταν φιλοξενούμενοι της οικογένειας των παλιών πρωταθλητών Σπύρου Σπύρου και της Δώρας Κυριάκου. Φιλοξενούμενοι ήταν οι επίσης οι παλιοί πρωταθλητές Μάριος Κασσιανίδης, Ευθύμιος Λοιζή, Βασίλης Χειμωνής, Παρασκευάς Σαμάρας, Πέτρος Μάντης και ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Δράκος. Όλοι είχαν κάτι να θυμηθούν από εκείνα τα παλιά καλά χρόνια του στίβου. Τότε που μεσουρανούσαν στον Κυπριακό αλλά και τον Ελληνικό χώρο με τις επιτυχίες τους.



Ο Φιλίππου όπως μας είπε, μετέβη στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή της Καρπασίας και του Ριζοκαρπάσου. Με κινηματογραφική μηχανή κατάφερε και αποθανάτισε το χώρο όπου κρυβόταν για πάρα πολλές μέρες, προκειμένου να μη τον εντοπίσουν οι άνδρες του Αττίλα. Ο παλιός πρωταθλητής παρέμεινε εγκλωβισμένος για ένα σχεδόν χρόνο, μέχρι που να μπορέσει να έλθει στις ελεύθερες περιοχές. Οι ημέρες της τουρκικής εισβολής και ο εγκλωβισμός του στο Ριζικάρπασο ήταν οι πιο δύσκολες της ζωής του. Θα του μείνουν αξέχαστες.
Μας ανέφερε σε σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του.
΄΄ Με την Τουρκική εισβολή εγκλωβίστηκα στο Ριζοκάρπασο. Στην προσπάθεια να μην με ανακαλύψουν οι Αττίλες και να με συλλάβουν μέχρι να μας καταγράψει ο Ερυθρός Σταυρός, ζούσα σαν αγρίμι σε λάκκο όπου κρυβόμουν. Μετά την καταγραφή τα πράγματα έγιναν κάπως καλύτερα. Ο Ντενκτάς μου επέτρεπε να προπονούμαι ΄΄ την ημέρα. Τη νύκτα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, αφού φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Αυτό κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 1975 οπότε με πήρε ο κ. Κληρίδης και με μετέφερε στις ελεύθερες περιοχές. Οι άνθρωποι του Στίβου και κυρίως η ΤΕΣΚ με βοήθησαν πάρα πολύ, μέχρι που να μπορέσω να βρω τον εαυτό μου όπως και ο ΓΣΠ. Προετοιμαζόμουν με τον προπονητή Ντίνο Μιχαηλίδη, τον οποίο και υπερευχαριστώ. Μπήκα στην εθνική Εφήβων, πήγα φαντάρος και μόλις τελείωσα μετέβηκα στην Αθήνα. Εντάχθηκα την 1η Απριλίου του 1978 στην εθνική Στίβου Ελλάδας, και λάμβανα μέρος στους αγώνες , τρέχοντας 3000 στήπλ, 10.000μ. και 5.000μ.
- Τι σου έχει μείνει αξέχαστο από αυτούς τους αγώνες;
- Η νίκη στα 10.000μ. στους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη Σμύρνη το 1983. Ήταν για μένα κάτι το ξεχωριστό. Έκαμα ίσως την καλύτερη μου εμφάνιση και η επιτυχία μου ήταν μεγάλη. Δεν μπορούσαν να το χωνέψουν οι Τούρκοι που γνώριζαν ότι ήμουν Κύπριος και διετέλεσα μάλιστα εγκλωβισμένος στο Ριζοκάρπασο. Αυτή τη νίκη δεν θα τη ξεχάσω ποτέ, για πολλούς και διάφορους λόγους.
- Πρόσφατα ήσουν στην Κύπρο και πήγες μάλιστα και στο Ριζοκάρπασο;
- Ναι. Προετοιμάστηκα ψυχολογικά για να μπορέσω να αντέξω αυτά που θα έβλεπα. Γιατί με τη κινηματογραφική μηχανή ήθελα να αποθανατίσω ότι απέμεινε από το χώρο όπου κρυβόμουνα για να μην με βρουν οι Τούρκοι στρατιώτες και το σπίτι που έμενα όταν ήμουν εγκλωβισμένος. Συγκρατήθηκα και δε συγκινήθηκα. Όχι όμως και η σύζυγος μου. Σχεδόν όλα έχουν αλλάξει. Κατέγραψα με την κάμερα πολλά πράγματα όπως και στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα που κινδυνεύει να καταστραφεί. Μακάρι να με καταξιώσει ο θεός να ξαναπάω αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Σε μια πατρίδα ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα Τουρκικά στρατεύματα. Για να μπορώ να κινηθώ άνετα στο χώρο που γεννήθηκα και μεγάλωσα.
- Πως βλέπεις τα πράγματα τώρα στον αθλητισμό σε σύγκριση με τη δική σας εποχή.
- Τώρα τα πάντα έχουν αλλάξει. Στη δική μας εποχή αγωνιζόμαστε για την Αθλητική Ιδέα. Όλα ήταν αγνά. Σήμερα με την εισβολή του χρήματος , και την εμπορευματοποίηση όλα έχουν αλλάξει. Τώρα δεν αγωνίζονται οι αθλητές , για την Αθλητική Ιδέα, αλλά πιο πολύ για το θέαμα και το χρήμα. Κάτι που εμένα δεν με ενδιαφέρει.
- Δηλαδή;
- Είναι ίσως και ο κυριότερος λόγος που με έχει κάμει να απομακρυνθώ από τον αθλητισμό. Πηγαίνω στο σχολείο διδάσκω αυτά που πρέπει στα παιδιά. Δεν ασχολούμαι με την προπονητική. Γιατί σε αυτή έχουν υπεισέλθει άλλες μέθοδοι . Και εγώ είμαι κάθετα εναντίον τους. Ότι έχεις να προσφέρεις στον αθλητισμό να το κάνεις με αγνό τρόπο. Όχι με δόλιο και αθέμιτο ανταγωνισμό. Νιώθω απογοητευμένος από αυτά που ακούω καθημερινά, για αυτό και έχω μείνει μακριά από την προπονητική.

Ο παλιός πρωταθλητής των μεσαίων αποστάσεων Σπύρου Σπύρος μας είπε για το Φιλίππου.
΄΄ Ο Φίλιππος για μένα ήταν ο καλύτερος αθλητής στα 3000μ. στήπλ, τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον Κυπριακό χώρο, για αυτό και το ρεκόρ που σημείωσε παραμένει εκεί και δύσκολα θα καταρριφθεί ( 8.24.01). Ήταν αυθεντικό ταλέντο. Έκαμε πολλές θυσίες για να φθάσει τόσο ψηλά. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της καριέρας του πέρασε δύσκολες στιγμές δεν τα έβαλε κάτω. Πάλεψε σκληρά και πέτυχε. Θα μπορούσε να προσφέρει τώρα από τη θέση του προπονητή αλλά δεν το κάνει γιατί έχει τις δικές του απόψεις. Μαζί περάσαμε ευχάριστες αλλά και άσχημες μέρες. Όμως πάντα στεκόταν ο ένας δίπλα στον άλλο, γιατί εμείς τότε αγωνιζόμασταν για την Αθλητική Ιδέα. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. ΄΄


Ο φιλίππου (αριστερά) με τους παλιούς συναθλητές του Μάριο Κασσιανίδη (κέντρο) και Σπύρο Σπύρου (δεξιά)


πηγή περιοδικό ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ