ΡΕΤΡΟ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Κώστας Λουκα'ι'δης οι δυο γιοί και ο πατέρας του
Μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες αθλητικές οικογένειες είναι και αυτή των Λουκαίδηδων στη Λάρνακα . Του Κώστα Λουκα'ι'δη , των γιών του Γιώργου και Σταύρου, και του πατέρα του Κόκου.
 

Ο Κώστας Λουκα'ι'δης ήταν αθλητής των 400μ. εμποδίων, ο πατέρας του υπήρξε ποδοσφαιριστής του Πεζοπορικού, ο γιος του Γιώργος πρωταθλητής Ευρώπης Εφήβων στα 3000μ. στήπλ, στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και ο άλλος γιος του , ο Σταύρος αθλητής του Δεκάθλου και του Επί Κοντώ. Οικογένεια που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στον αθλητισμό .
Ο κ. Κώστας Λουκα'ι'δης γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1946. Από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό και από τη δευτέρα τάξη του Γυμνασίου άρχισε να τρέχει 400μ. εμπόδια, 110 μ. εμπόδια, 100μ. και 200μ. με πολύ καλές επιδόσεις. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο Λάρνακας μετέβη στην Ελλάδα για σπουδές, και την περίοδο 1965-66 πέτυχε χρόνο 54.8 στα 400μ. εμπόδια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου και πήρε μέρος σε διάφορους αγώνες με καλές επιδόσεις , επιτυχίες και κυρίως στους Βαλκανικούς .
Η σπουδαιότερη του επιτυχία όπως ο ίδιος λέγει ήταν το 1967 στα Τσικλητήρεια, όπου κατετάγη τρίτος στα 400μ. εμπόδια .. ΄΄ Ήταν για μένα ΄΄ μας ανάφερε η σπουδαιότερη ανάμνηση, γιατί στους αγώνες αυτούς λάμβαναν μέρος οι καλύτεροι αθλητές. Εκείνη την ημέρα βρισκόμουν σε θαυμάσια αγωνιστική κατάσταση και πίστευα ότι μπορούσα να κέρδιζα και την πρώτη νίκη. Όμως και η τρίτη θέση ήταν επιτυχία και το χάρηκα πολύ. ΄΄
Ο κ. Κώστας Λουκα'ι'δης επιστρέφοντας από την Αθήνα συνέχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό μέχρι το 1974, οπότε και σταμάτησε. Ακολούθως τον υπηρέτησε από τη θέση του καθηγητή φυσικής αγωγής , του προπονητή στίβου στο ΓΣΖ του μέλους της Τ.Ε. της ΚΟΕΑΣ , του Επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής και αργότερα μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ .

Ο Κόκος Λουκα'ι'δης ασχολήθηκε με τον αθλητισμό όταν ήταν μαθητής. Τον τράβηξε όμως το ποδόσφαιρο και αγωνίστηκε με την ομάδα του Πεζοπορικού. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και διακρινόταν για τον πολύ καλό χειρισμό της μπάλας. Την περίοδο 1953-54 κέρδισε τον τίτλο και η συμμετοχή του ήταν σημαντική. Επίσης αγωνίστηκε με το Φέρεντς Πούσκας όταν ήλθε στην Κύπρο και έπαιξε στον Πεζοπορικό . Διετέλεσε προπονητής της Αλκής όταν ανήλθε για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΓΣΖ.

Ο Γιώργος Λουκα'ι'δης ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από πολύ μικρός . Πέτυχε μεγάλα ρεκόρ στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής, τόσο στην κατηγορία των Παίδων , όσο και Εφήβων. Αναδείχθηκε επτά φορές Παγκυπριονίκης, σε τέσσερα αγωνίσματα, τα 5000μ., 10.000μ., Μαραθώνιο και 3000μ. στήπλ. Η πιο μεγάλη στιγμή για την καριέρα του, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Εφήβων το 1991 στα 3000μ. στήπλ με επίδοση 8.49.24. που ήταν ρεκόρ αγώνων. Στους Αγώνες Μικρών Κρατών κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια ( 3 στα 5000μ. και ένα στα 10.000μ.) , 2 αργυρά( 1500μ.) 2 χάλκινα ( 1500 και 5000μ). Το 1991 αναδείχθηκε από την ΚΟΕ καλύτερος έφηβος αθλητής και 2ος καλύτερος αθλητής από την ΕΑΚ.

Για το Γιώργο ο πατέρας του θα μας πει.
΄΄Από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό. ΄Εδειχνε ότι θα εξελισσόταν σε πολύ καλό αθλητή. Γι’ αυτό και προσπάθησα να το βοηθήσω όσο μπορούσα προκειμένου να φθάσει ψηλά. Πιστεύω ότι πέτυχε γιατί αγαπούσε και αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει. Έχει πολύ μεγάλη θέληση και αυτοπεποίθηση.΄΄

Ο Σταύρος Λουκα'ι'δης ασχολήθηκε και αυτός με τον αθλητισμό όταν ήταν μαθητής. Έκανε Δέκαθλο και Επί Κοντώ. Διακρίθηκε σε μαθητικούς αγώνες.


Ο κόκος Λουκα'ι'δης τρίτος απο δεξία καθήμενος όταν αγωνιζόταν στον Πεζοπορικό


Ο Κώστας Λουκα'ι'δης περνά με άψογο τρόπο το εμπόδιο στα 400μ.

Ο Γιώργος Λουκα'ι'δης σε προσπάθεια του στα 3000μ στήλπ

Ο Σταύρος Λουκα'ι'δη στο πιο ψηλό σκαλοπάτι των νικητών


πηγή περιοδικό ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ