ΡΕΤΡΟ


Ευθύμιος Λοϊζής:
Ο αειθαλής μαραθωνοδρόμος.

Ο Ευθύμιος Λοϊζής γεννήθηκε στις 19/10/1951 στο Πραστιό Αμμοχώστου. Ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα το 1966 λαμβάνοντας μέρος σε σχολικούς περιφερειακούς αγώνες ανώμαλου δρόμου στην Αμμόχωστο , καταλαμβάνοντας την 6η θέση στα 3000μ. Στην αρχή προπονητής του ήταν ο Ανδρέας Πανταζής και στη συνέχεια ο Πάμπος Χ’’Κυριάκος. Σοβαρή προπόνηση, όμως, ξεκίνησε να κάνει, όταν κατατάχτηκε στην Εθνική Φρουρά, οπόταν και γράφτηκε στο Γ.Σ.Π. Την εποχή αυτή είχε για προπονητή τον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη.
Μαραθώνιο έτρεξε για πρώτη φορά το 1978 στην κλασσική διαδρομή στην Ελλάδα, αγώνας, ο οποίος θεωρείτο ταυτόχρονα παγκύπριο και πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τερμάτισε 3ος επιτυγχάνοντας χρόνο 2.56’. Είναι παγκυπριονίκης μαραθωνοδρόμος έχοντας για ατομική επίδοση 2 ώρες 30 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα, χρόνο που πέτυχε στον Παγκύπριο Μαραθώνιο στη Λευκωσία στις 26/2/1989.

Χαρακτηριστικό του Λοϊζή, το οποίο όλοι παραδέχονται, είναι η λεπτομέρεια με την οποία θυμάται αγώνες, ημερομηνίες, ονόματα και επιδόσεις αθλητών τόσο από την Κύπρο όσο και το εξωτερικό. Μπορεί να σε ταξιδέψει δεκαετίες πίσω με απόλυτη ακρίβεια. Το 2006 η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου τον τίμησε για την πολύχρονη προσφορά του στον αθλητισμό της Κύπρου, κάτι, που όπως μας ανέφερε, θεωρεί ως το μεγαλύτερο όφελος που έχει αποκομίσει από την πολυετή ενασχόληση του με τον αθλητισμό.

Είναι νυμφευμένος και πατέρας τριών παιδιών. Εργάζεται στην Κ.Ο.Ε.Α.Σ και εξακολουθεί, στα 58 του χρόνια, όχι μόνο να τρέχει και να δίνει το καλύτερο παράδειγμα στους νεώτερους, αλλά συνεχίζει να συμμετέχει και σε Παγκύπριους Αγώνες.Διαγόρεια 25/3/1977 5,000μ 1ος με 15΄04.