ΡΕΤΡΟ

Aθλητικές οικογένειες.
Οικογένεια Μενελάου. Ο πατέρας ,οι τρεις κόρες και ο θείος

H οικογένεια Μενελάου ήταν από τις μεγαλύτερες που προσέφεραν και προσφέρουν ακόμα στον αθλητισμό. Ο Ντίνος Μενελάου, οι τρεις κόρες του , Μελίνα, Χριστιάνα, Ήβη και ο μ. Ξάνθος Μενελάου. Ο Ντίνος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό όταν ήταν μαθητής και είχε καλές επιδόσεις. Μεγαλύτερη ενεργό ανάμειξη είχε ο μ. Ξάνθος. Οι τρεις κόρες του Ντίνου, υπήρξαν περίοδοι που αγωνιζόμενες μαζί συγκέντρωναν πολλούς βαθμούς για το ΓΣΠ, με τις επιτυχίες τους. Πιο κάτω θα παραθέσουμε στοιχεία για τη κάθε μια ξεχωριστά.

Μέλινα Μενελάου. Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου το 1965. Είναι παντρεμένη και κατοικεί στην Αθήνα . Έχει τρία παιδιά, ηλικίας 7,17,18 χρόνων. Είχε προπονητές τους Σταμάτη Σμυρνιό και Νίκο Μεγάλεμο. Υπήρξε πανελληνιονίκης το 1983 στα 400μ. με 55.54. Είχε διακριθεί από πολύ νεαρή ηλικία. Τέσσερα συνεχή χρόνια από το 1980-1983 ήταν παγκυπριονίκης στα 400μ. Ήταν κάτοχος του Παγκυπρίου ρεκόρ.

Χριστιάνα Μενελάου. Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου το 1967. Είναι παντρεμένη διαμένει στη Λευκωσία. Έχει δύο παιδιά ηλικίας ενός και έξι χρόνων.
Προπονείτο στην αρχή της καριέρας της με τον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη και αργότερα με την Κάλλη Χ΄΄ Ιωσήφ και το Σπύρο Σπύρου. Το 1982 κέρδισε στα 1500μ. και το 1987 στα 3000μ. Έγινε γυμνάστρια και διακρίθηκε ως προπονήτρια στίβου.


Ξάνθος Μενελάου

Ήβη Μενελάου. Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου το 1972. Είναι παντρεμένη και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει δυο παιδιά , ηλικίας 6,9 χρόνων. Είχε προπονητή το Σπύρο Σπύρου.

-Ο μ. Ξάνθος Μενελάου από πολύ μικρός έδειξε το ταλέντο του. Καταζητήθηκε μαθητής ακόμα και όταν συνελήφθηκε κλείστηκε στα κρατητήρια μέχρι το τέλος του αγώνα. Το 1960 και 1961 αναδείχθηκε παγκυπριονίκης στα 100μ. και 200μ. και πέτυχε στα 100μ. με 10΄΄7, στα 200μ. 22΄΄6 και στα 400μ. με 51΄΄5.

Για την αθλητική αυτή οικογένεια μας μίλησε ο προπονητής Ντ. Μιχαηλίδης που τη γνωρίζει πολύ καλά.

" Νιώθω ευτυχής και συνάμα τυχερός που έτυχε να γνωρίσω από κοντά όλη την αθλητική οικογένεια Μενελάου. Τον αείμνηστο Ξάνθο, τον Ντίνο πατέρα των αδελφών Χριστιάνας, Μελίνας και Ήβης. Ήταν εξαιρετικές αθλήτριες και θαυμάσιοι χαρακτήρες. Προσέφεραν πολλά στον αθλητισμό, όπως ο πατέρας τους και ο θείος τους ο μ. Ξάνθος.
Ο πατέρας τους Ντίνος ήταν αθλητής των δρόμων ημιαντοχής, και ο μ. Ξάνθος άφησε εποχή στον αθλητισμός μας.
Η Μελίνα έτρεχε 400μ. και παρουσιαζόταν ακτύπητη. Σημείωσε πάμπολες επιτυχίες, και έδιδε στο ΓΣΠ αρκετούς βαθμούς. Είχε άψογο χαρακτήρα και δούλευε σκληρά για να φθάσει ψηλά.
Η Χριστιάνα έτρεχε δρόμους ημιαντοχής και διακρινόταν. Ακολούθησε το επάγγελμα της γυμνάστριας και κάποτε υπήρξε και προπονήτρια του ΓΣΠ.
Η Ήβη ασχολήθηκε λίγο με τον αθλητισμό αλλά η προσφορά της ήταν αρκετή.
Καταλήγοντας εκείνο που θέλω να πω είναι ότι σπανίζουν τέτοιοι αθλητές/τριες, με τόση δράση και προσφορά."


Πηγή περιοδικό ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ (τευχος 6)