ΡΕΤΡΟ

Τζιωρτζής Σταύρος ο κορυφαίος όλων των εποχών

Ο Σταύρος Τζιωρτζής υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής που δόξασε την Κύπρο. Έγραψε τη δική του χρυσή σελίδα στην ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού. Αθλητής των 400μ. με εμπόδια κατέχει από τις 28 Ιουνίου του 1972 το παγκύπριο ρεκόρ που πέτυχε σε αγώνες στο Νέο Φάληρο με 49.5. Πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου με την Ελλάδα, κατέκτησε τη έκτη θέση στον τελικό με χρόνο 49.66. Στην πλούσια αθλητική του σταδιοδρομία σημείωσε πάμπολες νίκες σε Βαλκανικούς και άλλους διεθνείς αγώνες.
Ο Τζιωρτζής ξεκίνησε να ασχολείται με τον κλασσικό αθλητισμό από μικρός. Πρώτος καθηγητής ήταν ο Ανδρέας Πανταζής που του δίδαξε και τα πρώτα μυστικά στο αγώνισμα των 400μ. με εμπόδια. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Με το Σταύρο Τζιωρτζή είχαμε πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία , τα κυριότερα σημεία σας μεταφέρουμε.

Πότε γεννηθήκατε και που;
Γεννήθηκα στις 14 Σεπτέμβρη του 1948 στην Αμμόχωστο ( Βαρώσι )

Πότε ξεκίνησες τον αθλητισμό και πώς;
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Σαν παιδί ξεκουραζόμουν ή έπαιζα κάνοντας σπορ. Έτρεχα και γυμναζόμουν από την ηλικία των 10 ετών και πάντα μόνος μου χωρίς καθοδήγηση ή παρέα.
Στην ηλικία των 14 ετών άρχισα να γυμνάζομαι στο στάδιο της Αμμοχώστου. Μετά το σχολείο και αφού πρώτα ετοίμαζα την τραπεζαρία του εστιατορίου όπου δούλευα, πήγαινα στο στάδιο και γυμναζόμουν με στόχο μόνο την φυσική κατάσταση.
Το έτος 1965, εντελώς τυχαία έλαβα μέρος σε αγώνες (περιφερειακούς) και μάλιστα στο αγώνισμα του δρόμου των 400μ. με εμπόδια όπου κέρδισα με χρόνο 54.1 που αποτελούσε και νέο παγκύπριο ρεκόρ.

Ποίος ο πρώτο σου προπονητής;

Στην Κύπρο τα χρόνια εκείνα, προπονητής ήταν ο εκάστοτε γυμναστής του σχολείου. Εγώ είχα την τύχη να έχω πρώτο προπονητή, τον καλύτερο της εποχής εκείνης και δεν ήταν άλλος από τον Ανδρέα Πανταζή. Ένας άνθρωπος που μου στάθηκε σαν δάσκαλος και πατέρας. Μαζί του έκανα αρκετά παγκύπρια ρεκόρ, κέρδισα Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες στο αγώνισμα των 110μ με εμπόδια, ενώ το 1966 αναδείχθηκα ο καλύτερος μαθητής αθλητής της Κύπρου.

Ποίες δυσκολίες αντιμετώπιζες στις προπονήσεις;
Όταν μου τίθεται το ερώτημα αυτό πάντα απαντώ αυθόρμητα και στερεότυπα, ποτέ στη ζωή μου δεν αντιμετώπισα δυσκολίες στις προπονήσεις μου. Και τούτο γιατί από την αρχή είχα συνειδητοποιήσει ότι όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό επειδή αυτό σε ικανοποιεί, δεν μπορεί να σε σταματήσει κανένας και τίποτα.

Ποια ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή σε αγώνες;
Για μένα όλοι αγώνες ήσαν επίσημοι και άρχισα από τους Παγκύπριους μαθητικούς στην Πάφο.

Τι σου απέμεινε από τη συμμετοχή στην εθνική ομάδα Στίβου της Ελλαδας;
Από το έτος 1966 έως και το 1980 συμμετείχα στις Εθνικές ομάδες της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου. Είναι όμως γεγονός ότι μέχρι και το έτος 1980, τουλάχιστον ο κυπριακός κλασικός αθλητισμός ήταν ενσωματωμένος με τον ελλαδικό.
Στη διάρκεια αυτών των δυο δεκαετιών, η επικρατέστερη αθλητική εκδήλωση του ελληνικού κλασικού αθλητισμού ήταν οι Βαλκανικοί Αγώνες. Τουλάχιστον τρεις από τις έξι βαλκανικές χώρες που συμμετείχαν σ΄ αυτούς τους αγώνες, ήταν παγκόσμιου επιπέδου.
Από το έτος 1970 έως και το 1980 πέτυχα πέντε Βαλκανικά ρεκόρ ενώ κατέκτησα τουλάχιστον 35 μετάλλια στα αγωνίσματα, 400μ. με εμπόδια 400μ, 200μ. 4Χ100μ και 4X400μ.

Συμμετείχες με την εθνική ομάδα στίβου της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα του Μονάχου. Τι σου έχει απομείνει;
Όνειρο κάθε αθλούμενου είναι η συμμετοχή του σε μια τουλάχιστον Ολυμπιάδα. Με γνώμονα την αγάπη μου αλλά και τη θέληση μου να υλοποιήσω αυτό το όνειρο κατέβαλα τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια και με τη βοήθεια του Ελληνικού Κράτους, της Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και του ΣΕΓΑΣ υλοποίησα στο έπακρο το όνειρο μου, πάντα όμως με την ιδιότητα του κύπριου αθλητή και μέλους του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρα Αμμοχώστου. Οι επιδόσεις μου αλλά και οι όποιες επιτυχίες μου έφεραν την ταυτότητα του κύπριου αθλητή, την οποία δεν αποποιήθηκα ποτέ.
Το Ελληνικό Κράτος αποτελούσε πάντα τον χορηγό μου για κάθε προσπάθεια χωρίς ποτέ να μου ζητήσει ανταλλάγματα. Με βοήθησε να σπουδάσω, να κάνω μεταπτυχιακά να αποκτήσω σπίτι και οικογένεια. Η πραγματική μου πατρίδα δηλαδή το κράτος, όχι μόνο δεν με ερώτησε ποτέ αν έχω κάποιες ανάγκες, αλλά πριν λίγα χρόνια και ενώ με είχαν τιμήσει ως αθλητή του αιώνα μου προσέφεραν και την άμισθη θέση του πρεσβευτή στην Ελλάδα, παραχωρώντας μου διπλωματικό διαβατήριο. Ξαφνικά έλαβα μια επιστολή να επιστρέψω άμεσα το διπλωματικό διαβατήριο. Αφού εκτέλεσα άμεσα ότι μου ζήτησαν (το διαβατήριο αυτό άλλωστε δεν μου ήταν χρήσιμο), τόλμησα να ρωτήσω τους λόγους αυτής της ανορθόδοξης ενέργειας, να σου ζητούν δηλαδή να επιστρέψεις μια τιμητική διάκριση που οι ίδιοι σου προσέφεραν.
Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση έλαβα την παρακάτω γραπτή απάντηση από το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του αειμνήστου Τάσσου Παπαδοπούλου στις 14 Ιουνίου 2005 :

" Η παρούσα κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων από αποφάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του κύρους του Κυπριακού κράτους και τη βελτίωση της εικόνας ως σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, όπως π.χ. η δραστική μείωση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν το VIP του αεροδρομίου Λάρνακας , η ακύρωση μεγάλου αριθμού διπλωματικών διαβατηρίων τα οποία συνέχιζαν να κατέχουν άτομα που από καιρού είχαν παύσει να είναι δικαιούχοι , η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων για την παραχώρηση των πιο πάνω αλλά και άλλων προνομιών κ.α

Σχετικά με την περίπτωση σας είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία και άρα το κριτήριο δεν ήταν οικονομικό ασχέτως εάν εσείς ο ίδιος είχατε σημαντικά φορολογικά ωφελήματα.

Βασική αρχή για την παραχώρηση του διπλωματικού διαβατηρίου σε άτομα στο εξωτερικό είναι να εργάζονται αποκλειστικά σε διπλωματική αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας , να είναι Κύπριοι υπήκοοι χωρίς να έχουν ταυτόχρονα την ιθαγένεια άλλου κράτους. Οι όροι είναι συνεπακόλουθοι με τα διπλωματικά νόμιμα. Σημειώνουμε ότι διπλωματικά διαβατήρια έχουν εξαιρεθεί από όλους τους λειτουργούς που προΐστανται Γραφείων Ημικρατικών Οργανισμών στο Εξωτερικό όπως παράδειγμα ο ΚΟΤ

Η κυβέρνηση εκτιμά τη συμβολή σας στην ανάπτυξη του Κυπριακού Αθλητισμού και τη μεγάλη αθλητική σας σταδιοδρομία και θα συνεχίσει να τρέφει την ίδια εκτίμηση στην προσφορά σας, προσφορά που πρέπει να τυγχάνει τιμητικών διακρίσεων ή αναγνωρίσεων , όχι όμως προνομίων που είναι αντίθετα με τα διπλωματικά νόμιμα."

Διαχωρισμός Κυπριακού Στίβου από τον Ελληνικό, ποιες οι ωφέλειες και επιπτώσεις;
Ο διαχωρισμός αποτελούσε άμεση αναγκαιότητα αφού η Κύπρος ήταν πλέον ανεξάρτητο κράτος. Άμεσες επιπτώσεις δεν υπήρξαν αφού στην ουσία όλοι οι καλοί κύπριοι αθλητές προετοιμάζονται στην Ελλάδα. Το όφελος θα μπορούσε να χρεωθεί στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει σήμερα αυτόνομη παρουσία, παρουσιάζεται με δικές της ομάδες με την σημαία του κράτους ενώ έχει συμμετοχή και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το δικό σου Παγκύπριο ρεκόρ πότε το πέτυχες και πόσο θα κρατήσει;
Το παγκύπριο ρεκόρ στο αγώνισμα του δρόμου των 400μ με εμπόδια είναι 49. 5 και ηλεκτρονικό 49.66 και έγινε πριν από 38 χρόνια.:
Το πόσο θα κρατήσει ο μόνος που δεν το γνωρίζει είμαι εγώ.

Γίνεται σωστή αξιοποίηση των ταλέντων;
Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών αθλητικό ταλέντο είναι το άτομο που με μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αθλήματος ή αγωνίσματος. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι πεπεισμένος ότι στην Κύπρο λειτουργεί σύστημα επιλογής και ανάπτυξης ταλέντων. Επίσης δεν είμαι πεπεισμένος ότι η αξιοποίηση των αθλητών που εκλαμβάνονται ως ταλέντα είναι στηριγμένη πάνω στη γνώση που αφορά το προφίλ του αγωνίσματος για το οποίον προορίζονται.
Πάντως σας ενημερώνω ότι πριν από περίπου δέκα χρόνια κατέθεσα ολοκληρωμένη πρόταση που αφορούσε τον τρόπο επιλογής και ανάπτυξης ταλέντων (συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ της Ελλάδος). Η παρουσίαση αυτή έγινε επίσημα στην Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσία όλων των μελών της καθώς και του κ. Σπανού. Το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγεί πρόταση ιδιωτικής εταιρείας με κόστος 2 εκατομμύρια λίρες για 17 αθλητές και αθλήτριες (το κόστος της δικής μου πρότασης ήταν 15.000 λίρες).

Είναι αρκετή η κρατική χορηγία για την ανάπτυξη του αθλητισμού;

Σ’ ότι αφορά το ερώτημα σας δεν είμαι σε θέση να απαντήσω και τούτο γιατί δεν γνωρίζω ούτε το μέγεθος της αλλά το σημαντικότερο πως κατανέμεται. Συνήθως οι κρατικές χορηγίες γίνονται σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών.
Επίσης πιστεύω ότι για την ορθολογική ανάπτυξη του αθλητισμού μιας χώρας αξιολογείται πρώτιστα το επίπεδο του αθλητικού επιστημονικού δυναμικού και μετά κοστολογείται.
Φυσικά ανάμεσα σ’ όλα αυτά σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εγκαταστάσεις και τα προγράμματα που λειτουργούν σ’ αυτές.

Πηγή: περιοδικό "ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ"