ΡΕΤΡΟ

Η Οικογένεια Κώστα Χατζηανδρέου
Ο πατέρας και οι τρεις του γιοί.

Πρωτοστάτες στην Εκπαίδευση , στο άλμα τριπλούν, στην πετόσφαιρα και καλαθόσφαιρα.

Του Ανδρέα Παύλου

Συνέχεια της παρουσίασης των αθλητικών οικογενειών που καθιέρωσε το αθλητικό περιοδικό της ΚΟΕΑΣ "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ" σας παρουσιάζουμε την αθλητική οικογένεια του Κώστα Χατζηανδρέου που αποτελεί μαζί με τόσες άλλες, μια από τις εξέχουσες σε σημαντικές επιτυχίες, όπου και οι τέσσερεις πρωταγωνιστές της οικογένειας ,Κώστας, Μάριος, Αγις , Ανδρέας ασχολήθηκαν στην πορεία τους με αξιόλογη δράση.
Ξεκινούμε από τον πατέρα Κώστα που στη σταδιοδρομία του διέπρεψε ως εκπαιδευτικός συνάμα και ως αθλητής αλλά και αθλητικός παράγοντας. Γεννήθηκε στην Αυλώνα και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο . Εργάστηκε στο λογιστήριο της Τράπεζας Κύπρου για ένα χρόνο . Σπούδασε στη συνέχεια στην Εθνική Ακαδημία Φυσικής Αγωγής από όπου πήρε το δίπλωμα του το 1956. Εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Σολέας στη Σχολή Σαμουήλ και το Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι το 1970. Χρονιά που προήχθη σε επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής, θέση την οποία κατείχε μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 1954.
Στις σχολικές χρονιές 1960 και 1962-63 έτυχε δύο υποτροφιών και φοίτησε στα πανεπιστήμια Κολωνίας στη Γερμανία και Λαμπόρα, Νότιγχάμ Αγγλίας, από όπου απέκτησε σχετικά διπλώματα με εκπαίδευση στη Φυσική Αγωγή και Παιδαγωγικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για 12 συνεχή χρόνια από το 1981-1993 συμμετείχε ως εκπρόσωπος στην Επιτροπή Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ΣτρασβούργοΣτα Γυμνασιακά του χρόνια υπήρξε παγκυπριονίκης στο τριπλούν σε σχολικούς αγώνες αλλά και σε εξωσχολικούς , με τα χρώματα του ΓΣΠ και ΑΠΟΕΛ.

Στα φοιτητικά του χρόνια ως αθλητής της ΑΕΚ Αθηνών και της εθνικής στίβου Ελλάδας όπως και της εθνικής Φοιτητικής ομάδας Ελλάδας στο τριπλούν, σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στο αγώνισμα , πετόσφαιρα και καλαθόσφαιρα.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο συνέχισε να αγωνίζεται, ενώ παράλληλα ήταν προπονητής στα πιο πάνω αθλήματα στο ΑΠΟΕΛ και στη Μεικτή Κύπρου.
Το 1970 ξεκίνησε μια προσπάθεια του και πέτυχε να δραστηριοποιήσει τα υπάρχοντα σωματεία στην πετόσφαιρα και να δημιουργήσει πολλά άλλα , συνολικά 43 που ξεκίνησε από τη Γιαλούσα μέχρι τον Πύργο. Με αυτό το δυναμικό ίδρυσε την ΕΟΠΕ με ανάληψη την προεδρία της. Οκταετία λαμπρή που θα τη θυμούνται με ανάμνηση όλοι οι παίκτες και οι φίλαθλοι της πετόσφαιρας, με τα γήπεδα γεμάτα από κόσμο. Το 1980 δημιουργήθηκε η ΚΟΠΕ όπου συνέχισε να είναι πρόεδρος μέχρι το 1992 οπότε και ανακηρύχθηκε επίτημος πρόεδρος και αποχώρησε οικιοθελώς.
Σε ότι αφορά το στίβο ο κ. Χατζηανδρέου διετέλεσε από το 1972-1995 μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κύπρου και αργότερα συνέχισε ως μέλος της ΚΟΕΑΣ.
Ασχολήθηκε συστηματικά με τη βιβλιογραφία όπως. "Η Γυμναστική με βάρη" , "Αγωγή – φυσική αγωγή," "Η συμβολή της Φυσικής Αγωγής στη ψυχοσωματική Ανάπτυξη των νέων ", "Το άλμα τριπλούν ", "Το κάπνισμα και ο νέος." Παράλληλα δημοσίευσε μελέτες σε εφημερίδες, και περιοδικά σχετικά με την εκπαίδευση και τον αθλητισμό.
Στην πορεία του το 1992 τιμήθηκε από την ΕΑΚ μεταξύ των κορυφαίων του Κυπριακού Αθλητισμού, από την ΚΟΠΕ τον ΚΟΑ για την προσφορά του στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στην πετόσφαιρα σε τρεις διαφορετικές χρονιές.

Το πιο σημαντικό και ουσιαστικό μέλος της οικογένειας Χατζηανδρέου, αποτέλεσε ο Μάριος , όπου για 20 σχεδόν χρόνια έλαμψε με την εκπληκτική παρουσία του στον Κυπριακό αθλητικό γίγνεσθαι στο άλμα τριπλούν.
Ξεκίνησε ως αθλητής στίβου το 1974, μαθητής δημοτικού τότε όπου ως πολυνίκης αθλητής σε Παγκύπριους σχολικούς αγώνες πρώτευσε σε αγώνες αλμάτων και ταχύτητας.

Η πρώτη και η πιο μεγάλη και σημαντική επιτυχία την εποχή εκείνη ήταν η δεύτερη θέση που κατέλαβε στη Λίλλη της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Μαθητικό πρωτάθλημα Στίβου το 1979 με επίδοση στο τριπλούν 15.36μ. που ήταν και νέα παγκόσμια επίδοση εφήβων.
Συνέχισε την ανοδική του πορεία και διέπρεψε με πρώτες νίκες σε αρκετούς αγώνες Μπρουνο Ζάουλι. Σε δύο συνεχείς διοργανώσεις των Μεσογειακών Αγώνων κατέκτησε το χρυσίο μετάλλιο το 1987 και το 1991 που δημιούργησε την εκπληκτική επίδοση των 17.13μ. που αποτελούσε την καλύτερη στον Ελληνικό χώρο. Παγκύπρια επίδοση αλλά και ρεκόρ Βαλκανίων για 12 συνεχή χρόνια που κατείχε ο Γάλλος Λαμιτιέ. . Η επίδοση αυτή κρίθηκε από τους ειδικούς του στίβου πως θα παραμείνει ακτύπητη για πολλά χρόνια
Χρυσή νίκη με διεθνή διάκριση στο στίβο , με συμμετοχή 58 χωρών της Κοινοπολιτείας , μπορεί να θεωρηθεί η επιτυχία στο Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας το 1990 με επίδοση 16.95μ. Η ΚΟΕΑΣ τον τίμησε με το "χρυσό αριστείο" τίτλος που απονεμήθηκε σε δύο ακόμα πρόσωπα του αθλητισμού.
Ο Μάριος συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες 1984, , 1988, και 1992. Βραβεύτηκε από την ΕΑΚ ως αθλητής της χρονιάς το 1985, 1987, και 1990. Τιμήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου το 1986. Βραβεύτηκε από τον ΚΟΑ σε δύο περιπτώσεις.
Αγώνες του στους αγώνες της Κοινοπολιτείας έγινε αφορμή τη δημιουργία αθλητικών κινήτρων από τον ΚΟΑ και την καθιέρωση του θεσμού, από τον οποίον ωφελήθηκαν αρκετές δεκάδες στα μετάπειτα χρόνια.
Σημαντική ήταν η προσφορά του στην Αμερική όπου έτυχε υποτροφίας από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτων. Ως αθλητής του τριπλουν διέπρεψε σε αρκετές Πανεπιστημιακές εκδηλώσεις , ενώ παράλληλα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της πόλης παρακολουθώντας για ένα χρόνο παιδαγωγικά μαθήματα.

Αξιολογώντας την πορεία του στον αθλητισμό και το στίβο μπορούμε να τον κατατάξουμε αβασάνιστα μεταξύ εκλεκτών αθλητών της Κύπρου, Ελλάδας, Ευρώπης, αλλά και της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας. Για όλα αυτά πρέπει να αισθάνεται περήφανος για την προσφορά του στην πατρίδα.
Τη φετινή χρονιά το βρίσκομαι να διδάσκει σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης σταδιοδρομία που αποφάσισε να ακολουθήσει μετά την δεκαεπταετή προσφορά του ως λειτουργός στην ΚΟΕΑΣ και τον ΚΟΑ

Προπονητές του στην αθλητική του πορεία ήταν οι Παλλάδιος Νικολάου και Δημήτρης Ευθυμίου.
Για το Μάριο μας μίλησε ο προπονητής που τον ανακάλυψε και προώθησε στις επιτυχίες Παλλάδιος Νικολάου. Είπε.
" Από την πρώτη ματιά διέκρινα το πηγαίο ταλέντο του, όταν μαθητής μου στην τρίτη τάξη του Γυμνασίου Κύκκου , ασχολείτο με όλα σχεδόν τ΄ αθλήματα. Στην πρώτη μου κρούση για ενασχόληση μόνο με το στίβο , τόσο ο πατέρας του όσο και ο ίδιος αντέδρασαν λόγω της νεαρής ηλικίας και της επιθυμίας τους να δώσει περισσότερη σημασία στα μαθήματα.
Χρόνο με το χρόνο ωρίμαζε και στα 17 του χρόνια ήλθε το ξέσπασμα του. Σε ημερίδα του ΓΣΠ μ΄ έκπληξη είδαμε να κάνει άλματα 6.20μ. στο μήκος και 13.96μ. στο τριπλούν. Ο ΣΕΓΑΣ βλέποντας ένα ταλαντούχο νέο που στα 17 του επιτυγχάνει ψηλές επιδόσεις τον έγραψε στις τάξεις του και του έστειλε μέσω της ΤΕΣΚ την πρώτη οικονομική βοήθεια . Αυτή ήταν η αρχή. Συνέχισα να τον προπονώ και μέσα στον ίδιο χρόνο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη Παγκόσμια Γυμνασιάδα στη Λίλλη της Γαλλίας. Είμαι περήφανος που βοήθησα το Μάριο όπου μαζί με τον Αραούζο στο μήκος πρόβαλαν με αξιοθαύμαστο τρόπο και σε ψηλά επίπεδα τον κλασικό αθλητισμό στην Κύπρο και στο Πανελλήνιο."

Ο Αγης πρωτότοκος της οικογένειας ασχολήθηκε στα μαθητικά του χρόνια με το ύψος με αρκετές διακρίσεις. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πετόσφαιρα και ως παίκτης βοήθησε την ομάδα του ΑΠΟΕΛ σε πολλές κατακτήσεις όπου και διακρινόταν. Υπήρξε ταυτόχρονα βασικό στέλεχος της ομάδας πετοσφαίρας του Γυμνασίου Κύκκου που κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πετοσφαίρας στην Ολλανδία το 1976. Ως φοιτητής διετέλεσε παίκτης της ομάδας του Μύλωνα Α ΄Εθνικής Ελλάδας. Φοίτησε στην εθνική Ακαδημία Φυσικής Αγωγής από το 1978-1981 όπου πήρε το δίπλωμα του με ειδίκευση στο τένις. Φοίτησε σε Αγγλία οπου πήρε δίπλωμα προπονητή στο τένις. Από το 1982 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και υπηρετεί ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε σχολεία της Αθήνας. Από το 1998 προάχθηκε σε βοηθό διευθυντή σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Ελλάδας.


Ο Ανδρέας ασχολήθηκε με τον αθλητισμό όταν ήταν μαθητής και κυρίως στον ανώμαλο δρόμο. Σπούδασε οικονομικά και ξενοδοχειακά στην Ιταλία και Γερμανία αποκτώντας σχετικά διπλώματα με διάκριση. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικές και φοιτητικές ομάδες της Ιταλίας και Γερμανίας όπου φοιτούσε τα έτη 1982-1991

Αυτή είναι η οικογένεια Χατζηανδρέου που ομολογουμένως πρόσφορε πάρα πολλά στον αθλητισμό τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Τόσο ο πατέρας Κώστας όσο και οι γιοί του θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για την πλούσια αθλητική προσφορά τους προς την πατρίδα την οποία τίμησαν επάξια στους διεθνείς αθλητικούς χώρους.



πηγή περιοδικό ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ