ΡΕΤΡΟ
13.12.08 Βασίλης Χειμωνής, στο χθες και στο σήμερα. Του Κώστα Πατίνιου
Με το Βασίλη Χειμωνή συναντηθήκαμε ένα απόγευμα πριν από λίγες μέρες στο Γ.Σ.Π.
και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για λίγο και να θυμηθεί μερικές στιγμές της μεγάλης του αθλητικής καριέρας. Ο Βασίλης Χειμωνής γεννήθηκε στο Δάλι στις 2 Μαρτίου 1952. Άρχισε να ασχολείται με το τρέξιμο από πολύ νωρίς μετά από την προτροπή του γυμναστή του, Βάσου Κωνσταντίνου και λίγο αργότερα του

γυμναστή Μελέτη Παπαχριστοφόρου όταν ακόμα φοιτούσε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο Βασίλης Χειμωνής το 1975 κατέρριψε το παγκύπριο ρεκόρ του Στέλιου Κυριακίδη στο μαραθώνιο δρόμο, καλύπτοντας την απόσταση σε 2 ώρες 21 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα, επίδοση που ήταν και Πανελλήνιο ρεκόρ. Την εποχή εκείνη αγωνιζόταν με την ομάδα του Γ.Σ.Π. με προπονητή το Μίχαϋ Ιγκλοϋ, του οποίου σήμερα είναι συνεχιστής της προπονητικής του φιλοσοφίας ως προπονητής. Σήμερα το ρεκόρ στο αγώνισμα κατέχει ο Μάριος Κασιανίδης με χρόνο 2.19.51 ενώ ο χρόνος του Βασίλη Χειμωνή εξακολουθεί είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στο αγώνισμα του μαραθωνίου στην Κύπρο.
Ο Βασίλης Χειμωνής το 1975 αναδείχθηκε από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου ως «Αθλητής της Χρονιάς», χρονιά που θεωρείται ως η καλύτερη του από αγωνιστικής πλευράς. Έχει κατακτήσει την δέκατος θέση στο μαραθώνιο δρόμο που έγινε στο Ντέπνο της Πολωνίας πετυχαίνοντας Πανελλήνιο Ρεκόρ με χρόνο 2:21.06, τη δεύτερη θέση στο Μαραθώνιο στους Βαλκανικούς Αγώνες που έγιναν στο Βουκουρέστι με χρόνο 2:37 και τρίτη στο Μαραθώνιο που έγινε στους Μεσογειακούς στο Αλγέρι με χρόνο 2:29.52. Ακόμα κατέκτησε την πρώτη θέση στα 10000μ στους Πανελληνίους με επίδοση 29.54.
Ο Βασίλης Χειμωνής σήμερα εργάζεται ως γυμναστής στη Μέση ΕΚπαίδευση, είναι νυμφευμένος και έχει δυο παιδία. Τα απογεύματα προπονεί νεαρούς αθλητές στο Γ.Σ.Π. Σε ερώτηση μου γιατί δεν έχουμε στις μέρες μας ανάλογες επιτυχίες από τους νέους αθλητές δεδομένης της κοινής διαπίστωσης μας ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα μου απάντησε χαρακτηριστικά: «Εμείς τρέχαμε για την ιδέα του αθλητισμού. Για να κάνει κάποιος αθλητισμό επιπέδου στα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων σήμερα χρειάζεται να κουραστεί πολύ, να κάνει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά σε διπλές προπονήσεις. Πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών κινήτρων λειτουργούν ανασταλτικά στο να βγουν και να κρατηθούν νέοι αθλητές στο αγώνισμα.»



15 χιλ. ΚΟΕΑΣ Λάρνακα Λοιζής,Χειμωνής,Πλουτής,Νικοδήμου


Βασίλης Χειμωνής

1980 Παγκυπριοι αγωνες Γ.Σ.Ζ Σπυρου Χειμωνης,Κασιανιδης,Πετρου